Att bo i hus på landet

Bo på landet

Plåtslagare i Gislaved

- Posted in Renovering by

Plåtslagare i Gislaved som fixar plåttak

Vi har precis lagt om vårt tak och valde ett plåttak istället för de klassiska tegel plattorna. Vi fick höra att ett plåttak hade många fler fördelar än vad andra sorters tak har. Då plåt är ett icke organiskt material blir det inte lika påverkat av vädret och vind som andra material lätt blir. Det är inte fuktbindande och det har även lågt klimatavtryck.

Jag var lite orolig för att det inte fanns så många färgval, men oj vad jag hade fel. Jag ville hitta en färg som passade bra ihop med huset men som samtidigt var lite annorlunda. Jag vill inte ha samma färg som alla andra, det kan lätt bli tråkigt. Men samtidigt inte för starka skrikande färger. Det ska ändå passa in i naturen och ihop med färgen på huset.

Vi letade lite på nätet jag och min man. Tillslut hittade vi ett lokalt företag här i Gislaved som sysslar med plåt och lägger om plåttak. Dessa plåtslagare här i Gislaved hade många nöjda kunder och en färgpalett med väldigt fina jordnära färger.

De kom hem till oss och tittade på vårt hus och tak. Vi fick ett proffsigt och bra intryck av dom och man märkte att de har lagt plåttak i många år. Det känns tryggt att anlita ett företag som har så lång och bra erfarenhet. Blir mindre risk för fel då, något man verkligen inte vill ha när man lägger om tak. Kan bli väldigt dyrt med misstag där.

Vi beslutade oss för att anlita dem och det är bland det bästa vi gjort. Takbytet gick så snabbt och smidigt. Vi tyckte väldigt mycket om hantverkarna som var här med. Så trevliga och kunniga. Jag hade ganska mycket frågor då jag är intresserad över hur saker och ting går till. De hade svar på allt och lärde mig mycket om takbyte, saker som kan vara bra att kunna i framtiden.

Jag fick lära mig en hel del om plåt med och vad det finns för fördelar med plåt. Det är underhållsfritt, väldigt flexibelt och underhållsfritt. Det är härdigt och smidigt att arbeta med samt att man kan återanvända det många ggr utan att påverka dess positiva egenskaper. Med denna nya kunskap så undrar jag varför inte fler har plåttak.

Men skulle ni bli sugna på att byta till plåttak nångång i framtiden, så kan jag starkt rekommendera det. Denna plåtslagare i Gislaved använde vi oss utav.

plåtslagare Gislaved BJ plåt

Tvättställsblandare

- Posted in Hus och hem by

Tvättställsblandare - genialisk uppfinning vi tar för given

Vi har nyss helrenoverat vårt älskade badrum. Vi tog bort precis allt det gamla och började om från grunden. Det var ett gediget och givande hemmaprojekt, att slita bort gammalt kakel och klinker och allt annat fast där allt det viktiga utfördes av professionella, behöriga hantverkare. När byggnationen var igång fick vi av hantverkare uppdraget att välja ut inredning och armatur. Vi passade så klart på att även välja handdukar, badlakan, golvmattor, växter, handdukstork, speglar, förvaringsmöbler, stämningsskapande belysning, krokar, badkar, dusch, wc, tvättställ och tvättställsblandare.

I vårt sökande efter en riktigt snygg tvättställsblandare handlade vi som alltid på samma företag som levererade det mesta till badrummet, då de har ett riktigt bra sortiment. Vi fick bra med goda råd och tips och inte minst händig information att de blandare som de saluför är tillverkade i Italien, välkända för kvalitet. För oss innebär det längre hållbarhet både till funktion och det estetiska vilket är viktigt för tvättställsblandare är bland de mest flitigt använda. Vi fick dessutom hela sju års garanti vilket ger trygghet på köpet.

Vissa inredningsintresserade brukar byta tvättställsblandare lite då och då, ett sätt att förnya badrummet. Tvättställsblandare kan tyckas vara en liten detalj i badrummet men den kan verkligen förändra helhetsintrycket. Man behåller blandarna och alternerar mellan dem man har och på sätt är man även miljömedveten.

Butiken vi valde i att handla vår tvättställsblandare är den vi alltid handlar i. De har många olika modeller i olika storlekar; raka, stilrent klassiska och minimalistiska former. Andra har mjukare former, vissa har en hög, svängbar pip som sägs passa fristående handfat. Vi valde en av deras mer populära modeller. Den har ett runt blandarhus med en rund, svängd pip. Vi fick det intryck vi var ute efter: avskalat och modernt i mattsvart färg. Andra färger som finns är bland annat krom, mässing och borstad yta. Det är kreativt och roligt med tvättställsblandare och även historien om tvättställsblandare och dess ursprung är superintressant.

Uppfinningen När man bläddrar tillbaka genom historiens kapitel får den enkla vattenkranen knappt ett omnämnande. Ändå är det en uppfinning som har stått sig i över 2000 år.

Romerska rörledningar, dåtidens VVS-installationer Romarna var inte sena när det gällde att skapa funktionella vattensystem och precis som de dräneringssystem de införde i Storbritannien när de erövrade landet, är historien om vattenkranar i hus och hem, för att inte tala om rörledningar, också i allra högsta grad deras förtjänst.

Den uppskattade befolkningsstorleken i det antika Rom var någonstans mellan en halv och en miljon människor. Framsynta ingenjörer kunde tillhandahålla rinnande vatten till medborgarna genom att skapa ett nätverk av kanaler och akvedukter.

I slutet av blyrör monterade man mässingsventiler för att tillförse vatten till de mycket populära offentliga baden. Det är ganska överraskande att de kulventiler som vi använder i dag för att styra vattenflöden var mycket lika de som romarna använde för tusentals år sedan.

Snabbspola fram till 1700-talet och introduktionen av vattenkranen Vatteningenjören Thomas Hawksley, anställd på Trent Waterworks Company 1831 - utformade Storbritanniens första vattensystem. Ett system som levererade vatten med ett konstant högt tryck. På så sätt kunde man undvika att föroreningar kom in i vattnet från ledningsnätet. Detta var en uppenbarelse eftersom det innebar att vatten nu var tillgängligt med en enkel vridning av kranen.

Hans uppfinning förblev lokal under de följande decennierna, tills han ombads att övervaka vattenprojekt i hela Storbritannien efter att ytterligare tusentals människor dött i en ny koleraepidemi. Hawksley bjöds också in till länder som Sverige och Danmark och hedrades för att han hjälpte till att lösa deras problem med vattenlagring och vattendistribution.

1800-talet och krav på renare vatten för alla Under det här århundradet var rinnande vatten något som endast var tillgängligt för de mest välbeställda. I London fick de allra flesta använda vatten från Themsen vilket var ohygieniskt och direkt livsfarligt. Ett system för långsam sandfiltrering installerades för att ge Londonborna sin första behandlade vattenförsörjning någonsin. Detta blev normen i hela Storbritannien och införandet av en särskild lag 1852 gjorde det olagligt att utvinna vatten ur Themsen nedanför Teddington Lock (en av de tidiga inloppen i Themsen som ligger nära Kingston upon Thames). Senare kom ytterligare bestämmelser om vilken vattenkvalitet som skulle tillhandahållas genom kranarna, och 1897 användes klor för första gången för att rena den offentliga vattenförsörjningen.

Två vattenkranar blir en I början fanns det två kranar där en gav kallt vatten och en gav varmt. Fast redan 1880 uppfanns blandkranen. Samma system som används idag, både varmt och kallt vatten blandas och vi väljer själva vår optimala temperatur. Skänk gärna en tanke till tidigare generationer och de utmaningar som de stod inför för att få tillgång till rent vatten på ett smidigt vis. Och en extra tanke till ingenjörerna som tog fram lösningen till det vi har idag; vardagslyxen med en enda kran som ger varierande vattentemperaturer.

Ha det gott!

tvättställsblandare som vi älskar

Måleri i Karlskoga

- Posted in Hus och hem by

Osäker och vill ha hjälp med måleri i Karlskoga?

Att måla väggar och tak, att inte tala om lister, karmar och andra detaljer, är inte min grej. Jag är bra på annat och med det sagt så anlitade jag en målare i området där jag bor som jobbar med tapetsering och måleri i Karlskoga. Det är något visst med att ringa och boka denna hantverkare som utför sitt hantverk med yrkesglädje och stort engagemang.

Jag har öga för färg, form och design men att utföra själva jobbet får denna målare göra. Han har stilkänsla och fokus på precision och detaljerna som sätter helheten, När han är klar sätter jag rummets känsla i möbler, mattor och andra textilier och vackra ting som får sina rätta platser.

Inte minst är ljussättning en ytterst viktigt punkt. Man kan skapa känsla med rätt belysning och det var för många år sedan som jag via att mycket stort möbelvaruhus lärde mig att man ska ha minst 10 ljuspunkter i ett vardagsrum, till exempel. Det är verkligen så. Testa själv och se hur du livar upp detta rum som alla samlas i dagar som kvällar. Målade och tapetserade väggar påverkas av din ljussättning och får ett liv som är svår att beskriva men känslan, den är där. På dagarna faller skuggor fint på rum och bestäms av vädret därute och hur solens strålar (om de finns hahaha - regnar och mulet rätt ofta) letar sig in bland alla föremål och förvandlar färgskalan och tillför så mycket till den där känslan jag kan skriva mig varm om. På kvällar kan du styra ljuset och skuggor helt och hållet med belysning. Det är väldigt roligt och satisifying vill jag lova. Och snyggt blir det!

När man anlitar en målare som är expert på sitt område så är kommunikationen ack så viktig och då menar jag att man ska veta vad man vill och överföra det till denne expert. OM man nu inte har en aning om vad man vill, förutom att man vill "fräscha" till ett rum eller tre, så kan målaren ge tips och goda råd. De är varsamma om att berätta om rådande trender och även vad som skulle passa just ditt hem. De utgår mycket från husets karaktär och binder det på ett sympatiskt vis till de som bor där och matchar allt för en oslagbar helhet. Kanske är det det tidlösa klassiska som gäller hos er?

Vidare tänker målaren på behoven, hur utsatt rummet är (trafik i form av alla som skall vistas där) och hur tåligt det skall vara. Inte minst kollar de underlaget, för det är ju där allt börjar. Ett bra underlag, en bra grund, avgör hållbarheten och slutresultatet. Många väggar är inte splitternya släta omålade dukar. Många gamla villor och lägenheter och andra fastigheter är gamla med anrika historier och presenterar skeva linjer, knarriga golv och väggar och tak som mer eller mindre böljar lite här och var. Dessa skavanker kan upplevas karaktärfyllda med husets historien bokstavligen inbakad i väggarna fast nymålade kan de visa upp det på ett negativt vis OM man nu inte gör ett tema av det och VILL framhäva det. Exemplet är en gammal tegelvägg som är slammad som får sig en rejäl slick färg - ojämnheterna kan vara SÅ vackra. Med rätt belysning kan man framhäva dessa skavanker ännu mer. Ja, skavanker kan vara bedårade vackra. Kom ihåg det!

Nåväl, mycket att tänka på. Så var öppen när du samtalar med din målare och tapetserare. Välkomna inspiration och goda råd, var flexibel i ditt tänk och vips så kanske det blev helt olikt det du hade tänkt dig och vips så blev det alldeles, alldeles underbart!

Jag rekommenderar att anlita en expert när det gäller måleri i Karlskoga, det ska hålla i många år. Väl värt det oavsett om det är för er eller om det är vid fastighetsförsäljning. Värdet ökar, känslan ökar och glädjen är ett faktum.

skaffa experthjälp för måleri i karlskoga